23 Nisan 2009 Perşembe

Tasarruflu Priz İcat Ettiler

Erzurum Oltu Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü ve Bilişim Teknolojileri Bölümü Öğrencileri Tasarruflu Priz İcat Etti.

Erzurum Oltu Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü ve Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencileri tasarruflu priz icat etti. Proje ile radyo, televizyon gibi elektronik araçların bekleme modunda harcadıkları elektrikte büyük tasarruf sağlanıyor.

Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından her sene düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nın Erzurum ayağında Bilişim ve Teknolojisi dalında Oltu Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencilerinin yaptığı tasarruflu priz birinci oldu.

Oltu ekibi, 17 ilin katılacağı ve Erzurum'da yapılacak bölge yarışmasında ili temsil edecek.

Projeyi hazırlayan Elektrik Elektronik Teknolojisi Bölümü 11. sınıf öğrencisi Yakup Aslan ile Bilişim Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Teknik Servis Elemanlığı Dalı 11. sınıf öğrencisi Ahmet Faruk Yıldırım, amaçlarının elektrikli araç ve gereçlerin bekleme modunda harcadıkları elektrik tüketimini en aza indirmek olduğunu söyledi.

Projeyi öğretmenleri Gazi Akgün ve Osman Daşdemir'in danışmanlığında hazırladıklarını ifade eden öğrenciler, "Hedefimiz ürettiğimiz bu ürünün seri halde üretilip tüm ülke genelinde kullanılır hale getirmektir. Şöyle ki bir televizyon gün içinde kapalı olduğu zaman açık olduğu zamandan daha çok elektrik harcıyor. Bu da genişleyen imkanlar karşısında daralan kaynaklar için büyük bir kayıp. Bu priz sayesinde ev aletleri daha tasarruflu hale gelecek." dedi.

Okullarını Erzurum'da yapılacak yarışmada temsil ederek birincilik almalarının gururunu yaşadıklarını belirten öğrenciler, projelerinin 17 ilin katılacağı bölge yarışmasında da birincilik alacağına inandıklarını vurguladı.

Tasarruflu priz, bekleme modunda çalışan cihazların bir süre aynı halde kalmasını, ardından devreyi birbirinden ayırarak elektrik tüketimini sıfıra indiriyor. Şuan ki maliyeti 6-7 TL civarında olduğu belirtilen prizin, seri şekilde üretime geçildiğinde maliyetinin 2-3 TL'ye inmesinin beklendiği vurgulandı.

0 yorum:

Yorum Gönder