20 Nisan 2009 Pazartesi

Çukurova Üniversitesi'nden Velilere Konferans


Çukurava Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı
Doç. Dr. Oğuz Kutlu velilere özel bir konferans vererek çocuklarına sınav stresi konusunda nasıl yardımcı olabileceklerini anlattı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, çocukların başarısı için 'azim, dozunda korumacılık, sorumluluk verme, disiplin, sistemli çalışma ve olumlu düşünme' kavramlarının bir bütün olarak uygulanması gerektiğini söyledi.


Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kutlu, Ekinfen Dershanesi'nin Son Organizasyon Salonu'nda düzenlediği etkinlikte velilere "Sınav Stresi" konulu konferans verdi. Çocuk yetiştirmenin büyük sorumluluk, aynı zamanda da fırsat olduğunu söyleyen Kutlu, iyimserliğin başarı yolunda "ilk adım" anlamını taşıdığını belirtti. Anne ve babayla iyi ilişkileri olan çocukların başarı şansının artacağını da belirten Kutlu, başarının gümüş tepside gelmediğini, zorluk ve olumlu sonucun birbirini tamamladığını anlattı.


Çocukları başarıya götürecek yolda bazı düşmanlar bulunduğunu ifade eden Kutlu, "Çocukların geleceğini yok sayabiliyoruz, bahaneler bulabiliyoruz ve başkalarını suçlayabiliyoruz. Bu tür engelleyici düşünceler başarının önündeki engellerden başlıcalarıdır" dedi.


Etkili öğrenme, etkili ders çalışma, zamanı iyi kullanma, motivasyon oluşturma ve sınav stresini azaltma meziyetlerinin önemine değinerek azim ve hırs arasındaki farkın iyi algılanması gerektiğini belirten Kutlu, "Azimde sonuna kadar çalışma vardır ancak hırs işin işine girince ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları kabul etmeme durumu oluşur. Oysa azimli bir insan elinden geleni daima yapar ama olumsuz bir sonucu absorbe edebilir" diye konuştu.


Çocuğun çalışma tekniklerini bilmesiyle kendine güveninin oluşacağını ifade eden Kutlu, "Çocukların geçmişteki başarılarını listelemek de önemlidir. Okuma yazmayı öğrenmeden, bisiklet sürmeyi başarmaya kadar çocuğun geçmişteki bütün başarıları zaman zaman ön plana çıkarılmalıdır. Çocukların geçmişteki başarıları vurgulanılmalı" şeklinde konuştu.


Ebeveyn korumacılığının dozunda olması gerektiğini ve çocuğa yaşına uygun sorumluluk verilmesinin gelecekteki başarıda önemli olduğunu söyleyen Kutlu, şöyle devam etti:
"Çocuğun beyni zorlandıkça gelişir. Beynin 20 yaşına kadar geliştiği kanıtlanmıştır. Çocuğun farklı ortamlarda bulunması sağlanarak, beyinsel gelişimine katkı konabilir. Sinemaya, tiyatroya giden, yaşına uygun sosyal aktivitelere katılan çocuk, bu tür ortamlarda bulundurulmayan yaşıtlarına göre daha avantajlı hale gelecektir. Disiplinli ve sistemli çalışmak ise başarı yolunda zaten olmazsa olmazlar arasındadır."


0 yorum:

Yorum Gönder