23 Nisan 2009 Perşembe

Araştırma Üniversiteleri Geliyor


Amerika ve İngiltere’de eğitim veren araştırma üniversiteleri, 15. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı için Türkiye’ye geliyorlar.


Kariyerinizin zirvesinde olduğunuzun en büyük ispatı size verilen ödüllerdir. Hele bu ödüller, dünyaca saygı gören ve insanlığa büyük hizmet ettiğiniz anlamında size sunulan ödüllerse o zaman dünya tarihine geçip ölümsüzleştiniz demektir. Önemli bilim adamlarının, edebiyatçıların ya da politikacıların gönlünde bir gün Nobel Ödülü'nü kazanmak yatar. Eğer gazeteci, yazar veya müzisyenseniz ölümsüzlük ödülü için bir seçeneğiniz daha var demektir; Pulitzer.

Ancak bu ödülleri kazanmak hiç de kolay değildir. Sadece zekanız, yetenekleriniz, ömrünüzü çalışmalarınıza vermeniz size yetmeyebilir. Öncelikle çok iyi bir eğitime, size ve araştırmalarınıza destek veren eğitimcilere, üniversitelere sahip olmalısınız. Bugüne kadar kendilerine ödül verilen kişilere baktığınızda özellikle Amerika ve İngiltere'de eğitim veren araştırma üniversiteleri Nobel ve Pulitzer konusunda oldukça önde gidiyorlar. Bu üniversiteler Türkiye'nin en büyük yurtdışı eğitim fuarı olan 15. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı için Türkiye'ye geliyorlar. Üstelik ekonomik krizin etkisi ile kayıtlarında taksitli ödeme seçeneği ve burslarda mevcut.

15. IEFT Fuarları; 27- 28 Mart'ta İstanbul'da, 31 Mart'ta Ankara'da, 2 Nisan'da Adana'da, son olarak da 4 Nisan'da İzmir'de ziyaretçilerine şaşırtıcı fırsatlar ve özel avantajlar sunacak.

Nobel Ödülü ve Pulitzer Ödülü kazananlar ve okulları;
1. University of Aberdeen: Üniversite kaliteli eğitim ve araştırma alanında mükemmel bir üne sahip olup yıllar içinde Aberdeen'de yürütülen veya başlatılan çalışmalar için dört Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür. Departmanlarının yüzde 85'i kendi özel alanlarında araştırmalara öncülük eden insanlar tarafından eğitilmiş öğrencileriyle ulusal ve uluslararası platformda seçkinlik merkezi olarak kabul edilir. Elektronların kristaller tarafından kırınımını deneysel olarak buluşları için ( Clinton Joseph Davisson ile beraber) Nobel Fizik Ödülü kazanan Sir George Paget Thomson, Insülini keşfettiği için" ( Sir Frederick Grant Banting ile beraber ) Nobel Tıp Ödülünü kazanan John James, 2005 Nobel Barış Ödüllü John Boyd Orr…

2. Kings College, University of London; Kral 4. George ve Wellington Dükü (daha sonra başbakanı) tarafından 1829'da kurulmuştur. Birçok öğretim üyesi Nobel ödülü ile ödüllendirilmiştir. Halen İngiltere'nin araştırmaya en çok fon ayıran üniversitelerindendir. İngiltere'nin en eski ve prestijli okullarındandır. Dünyadaki en iyi 25 üniversiteden biridir (Times Higher 2008) ve İngiltere'deki en eski üniversiteler arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Londra'daki üniversite, en köklü 20 civarında farklı koleji bünyesinde barındırır. Mühendisliklerde, Bilim, bazı Sosyal Bilimler'de çok iyidir. Londra'nın merkezinde konumlanmış, araştırma odaklı ve en prestijli üniversite konumundadır. King's mezunları arasında oldukça tanınmış isimler vardır. Florence Nightingale King's'de yer almış önemli isimlerden biridir. Sir James Black, Maurice Wilkins, Sir Charles Scott Sherrington Nobel Tıp ödüllerini almış King'slilerdir. Sir Charles Glover Barkla: X-ışınları ile ilgili çalışmalarından dolayı 1917 Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. Sir Owen Willans Richardson kendi adıyla alınan Richardson kuralı ve termiyonik fonemen üzerindeki çalışmalarından dolayı 1928 yılında Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür. Sir Frederick Gowland Hopkins "Büyümeyi tetikleyici vitaminleri sentezlediği için" Nobel Tıp ödülünü almıştır. Sir Charles Sherrington "Nöronların işlevlerine ilişkin keşifleri için" Nobel Tıp Ödülünü, Sir Edward Appleton "Üst atmosfer katmanlarıyla ilgili araştırmaları ve Appleton katmanı olarak anılan katmanı buluşu için" Nobel fizik ödülünü, Max Theiler "Sarı hummayla ilgili keşifleri ve nasıl mücadele edilebileceğini bulduğu için" Nobel Tıp Ödülünü, DNA'nın üç kaşifinden biri olan Dr. Maurice Wilkins Nobel Tıp ödülünü, Sir James Whyte Black" ilaç tedavisine ilişkin önemli ilkeleri keşifleri için "Nobel Tıp ödülünü, Güney Afrika'lı başpiskopos Desmond Tutu Nobel Barış Ödülünü kazanmıştır.

3. University of California Irvine : University of California, Irvine (UCI) Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en iyi 10 okuldan birisidir. Son dokuz yılda üç Nobel Ödülü UCI öğretim üyeleri tarafından kazanılmıştır. "Atmosfer kimyasına, özellikle ozonun oluşumu ve parçalanması konusuna katkıları için" Nobel Kimya ödülü kazanan Dr. Frank Sherwood Rowland, "Lepton fiziğine öncü nitelikteki deneysel katkıları için" Nobel Fizik Ödülü kazanan Frederick Reines, Ubiquitin aracılığıyla protein yıkımı' çalışması ile Nobel Ödülü kazanan Irwin Rose, ABD Ulusal Bilimler Akademisi başkanı Ralph Cicerone bu okuldan mezundur.

4. University of California (UCLA): UCLA Amerika'nın en, hatta dünyanın, en ünlü üniversitelerinden birisidir. UCLA lisans programı 25. America's Best Colleges 2009 arasında sıralanır; US News & World Report'a göre, ABD kamu üniversiteleri arasında üçüncü, Dünyadaki Üniversiteler arasında 13.'dür. Afrikalı-Amerikan mezunlarından olan ve 1950'de Filistin'deki Yahudiler ve Araplar arasında ateşkes anlaşmasında pay sahibi olması sebebi ile Nobel ödülü kazanan Ralph Bunche'in adını kampüs içerisindeki en yüksek binaya vermiştir. "Organik sentezde çifte ayrıştırma yöntemlerini geliştirme" Nobel Kimya Ödülü Richard R. Schrock, Pulitzer ödüllü siyaset karikatüristlerinden Steve Bren University of California mezunudur.

5. School of Oriental and African Studies (SOAS) - University of London: SOAS, Londra Üniversitesinin en ünlü Kolejlerinden birisidir. SOAS- School of Oriental and African Studies- özellikle Dil Çalışmaları, Hukuk, Siyaset Bilimi, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Afrika Çalışmalarında dünyanın en önemli araştırma üniversitelerinden birisidir. Geleceğin hükümet başkanlarını, bakanlarını, büyükelçilerini, yüksek mahkeme hakimlerini yetiştirmek üzere yola çıkmış, bu hedeflerinin hepsine tek tek ulaşırken Nobel ödülüde çıkarmıştır. Ulusal Demokrasi Birliği lideri ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Aung San Suu Kyi…

6. Exeter Üniversitesi: Exeter University, The Times Good Universities Guide tarafından İngiltere'nin en iyi 17. üniversitesi seçilmiştir. “National Student Survey” araştırmasında ise Exeter University İngiltere üniversiteleri içinde en çok öğrenci memnuniyetine sahip üniversite olmuştur. Üniversiteden mezun olan öğrencilerin %93'ü mezuniyetlerini takip eden 6 ay içerisinde iş bulabilmektedir. Pulitzer Ödüllü yazar Carol Shields bu okuldan mezundur. Romanlarında sıradan insanlarının, özellikle de orta sınıftan kadınların günlük yaşamlarını anlatan Carol, bir kadının biyografisini kurgusal olarak anlattığı, 700 binden fazla baskı yapan “The Stone Diaries” adlı eseriyle ödülü kazanmıştır.

7. University of Central Florida : ABD'de ise genelde 6. en büyük üniversitedir. 2000 yılında Pulitzer Ödülü kazanan gazeteci John C. Bersia burada eğitim almıştır.

8. Roehampton University: Üniversite 4 farklı farklı fakülteden oluşur. “The School of Arts” en önemli fakültesidir ve drama, tiyatro ve performance, İngiliz Edebiyatı, yaratıcı yazarlık, film, medya, müzik, gazetecilik, dans ve tarih alanlarında İngiltere'nin en iyi okullarından birisi olarak Kabul edilmektedir. 2001 Pulitzer ödülü sunulan David Willman bu okulda mezun olmuştur. Los Angeles Times gazetesinde çalışan David Willman araştırmacı gazetecilik dalında Amerikan Gıda-İlaç Dairesi FDA tarafından kabul gören güvenli olmayan ilaçlarla ilgili haberiyle ödüle uzandı.

FUAR TAKVİMİ

25 Mart 2009 K.Kıbrıs Hidden Garden Center 13:00 – 17:00
27 – 28 Mart 2009 İstanbul Hilton Otel 12:00 – 18:00
31 Mart 2009 Ankara Sheraton Otel 12:00 – 18:00
2 Nisan 2009 Adana Hilton Otel 12:00 – 18:00
4 Nisan 2009 İzmir Hilton Otel 12:00 – 18:00

Halka açık ve ücretsiz olan fuarlar, 12:00 - 18:00 (Kıbrıs 13:00-17:00) saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Katılımcıları; burs ve çeşitli etkinliklerin beklediği fuarlarla ilgili detaylı bilgi ve online davetiye için www.ieft.com.tr adresinden veya 0 212 244 42 13 numaralı telefondan bilgi alınabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder