21 Nisan 2009 Salı

Okula Başlama Yaşı Aşağı Çekilsin.


UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini, kendileri için en önemli konunun eğitim olduğunu belirterek, ''Türkiye'de okula başlama yaşının daha aşağı seviyelere çekilmesi gerekiyor'' dedi.
Hossaini, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle eğitim ve sağlık alanında çok ciddi gelişmeler yaşandığını söyledi.
Hükümetin bu alanda önemli projelere imza attığını kaydeden Hossaini, ancak yapılanları yine de yeterli görmediklerini bildirdi.
Eğitimin en önemli konuların başında geldiğini vurgulayan Hossaini, şunları kaydetti:
''Türkiye'de okula başlama yaşı 7. İlk olarak bunun daha aşağı seviyelere çekilmesi gerekiyor. Ayrıca gelecekte daha bilinçli bireyler yetiştirilmesi için okul öncesi eğitime de önem verilmesi ve artırılması gerekli. Okul öncesi eğitim alan öğrencilerin daha başarılı oldukları görülüyor.
İlköğretimden, orta öğretime geçildiğinde kızların oranının da çok düşmesi diğer önemli sorunlardan biri. Oran verecek olursak bu ilden ile değişiyor ama bazı illerde 15-20 kızdan sadece bir tanesi ilköğretimden sonra orta öğretime devam edebiliyor. Bu sorunu hayata geçirilecek bazı projeler ve bilinçlendirme çalışmalarıyla aşabiliriz.''
Hossaini, Türkiye'de kız çocuklarının okullaşmasına destek olmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile başlatılan ''Haydi Kızlar Okula Projesi'' ile toplam 375 bin kız çocuğunun eğitime kazandırıldığını söyledi.
Bu kampanya ile Türkiye'de önemli gelişmelere imza attıklarını belirten Hossaini, ''Türkiye'de okul ve derslik yetersizliği, okulların genellikle yerleşim yerlerinden uzak olması, çok sayıda ailenin ekonomik güçlük çekmesi, çocukları evde çalıştırarak aile gelirine ek katkı sağlama eğilimi gibi nedenler eğitimin önünde engel oluşturuyor. Bunların aşılması gerekir'' dedi.
Hossaini, kampanya ile önemli deneyimler elde ettiklerini bildirerek, ''Kampanyanın başladığı 2003 yılından buyana Türkiye genelinde 375 bin kız çocuğunu eğitime kazandırdık'' diye konuştu.
Hossaini, UNICEF olarak hükümetle beraber çalıştıklarını ve 5 yılda bir imzalanan ülke programları bazında çalışmalar yürüttüklerini, temel amaçlarının eğitim, sağlık, koruma gibi tüm alanlarda hayata geçirilmesi gereken çocuk hakları sözleşmesinin tüm çocuklar için hayata geçirmek olduğunu söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder