25 Nisan 2009 Cumartesi

135 Bin Öğretmen Açığı Var


Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Türkiyede 135 bin öğretmen açığı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Adıbelli, sendikasının Adana Öğretmenevi'nde düzenlenen 11. Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 5-6 yıldır zor günler geçirdiğini belirterek, en büyük sorunların işsizlik ve ekonomik kriz olduğunu belirtti.

Türkiye'de kamu emekçilerinin zor günler yaşadığını belirten Adıbelli, ''ABD'de başlayan ve Türkiye'de de etkili olan küresel finansal kriz, kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlara tuz biber ekti'' dedi.

Yüksel Adıbelli:

''Başbakan 72 milyona, 3 milyon işsize ve 2 milyona yakın gizli işsize bakmadan konuşuyor. Hükümetin enflasyon rakamlarına inanmıyoruz. AK Parti iktidarı TÜİK'i de ele geçirmiş durumda. Kamu çalışanlarının nasıl geçindiğini herkes biliyor. Her öğretmenin cebinde 5 tane kredi kartı var. O bankadan alıp diğer bankaya yatırıyorlar. Biz Hükümetten ne kadar kredi kartı borcu olana kamu çalışanları varsa onların borçlarının yeniden yapılandırılmasını, 24 ay eşit takside bölünmesini talep ettik. Hükümetten ses çıkmadı. Hükümet bu günlerde seçim kazanmak için buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtıyor. Biz memur ve emekliler insanca yaşayacak bir ücret istedik, ama kabul ettiremedik.'' dedi.

Adıbelli, Türkiye'deki eğitim soruna da dikkat çekti ve:
''Milli Eğitim Bakanı, öğretmen açığı yok diyor, ama bizim tespitlerimize göre Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70 öğretmen açığı var. İzmir'de 7 bin, İstanbul'da ise 20 bin öğretmen, Türkiye genelinde ise 135 bin öğretmen açığı var. 200 bin tane de eğitim fakültesini bitirmiş genç öğretmenimiz 4-5 yıldır sıra bekliyor. Ekonomik sıkıntı nedeniyle her yıl 10-20 bin sözleşmeli personel ataması yapılıyor. Biz şunu diyoruz: 22 Temmuz öncesi 210 bin kişiyi kadroya alan bu Hükümet değil miydi? Biz Bakanlıktan bir an önce 200 bin öğretmen adayının en az 100 bininin atamasını yapmasını bekliyoruz.'' dedi.

Sağlıkta ve eğitimde tasarrufun olmayacağını ifade eden Adıbelli, ''Gelişmiş ülkelere baktığınızda eğitim ve sağlığın birinci sırada yer aldığını görürsünüz. Ama Türkiye'de öğretmenlerle, eğitimle dalga geçilen bir sistem ile karşı karşıyayız'' dedi.

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) Genel Başkanı Hasan Kütük de Türkiye'de çok sayıda sorun olduğunu belirterek, ''Türkiye'de sorunu olmayan var mı? Evet var. Bu ülkede çok küçük bu iktidarın yarattığı mutlu azınlık var. Ama aşağıda büyük bir kitle bu ülkenin büyük bir bölümü mutsuz, kaygılı, karamsar ve geleceğinden umutsuz. Kendi geleceğini bir tarafa bırakmış, çocuklarının geleceğinden bile umutsuzlar.'' dedi.

Hasan Kütük, Türkiye'de her geçen gün insanların yüzüne iş kapılarının kapandığı iddia ederek, ''Eğer, birileri gelir bizi kurtarır umuduyla bekliyorsak boşuna bekliyoruz. Böyle bir kurtarıcı gelmez'' dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder